Стан шкіри малюка і кишечника – дзеркало харчування матері!
Повністю виключити: консерви, консерванти, оцет, лимонна кислота, копченості, ковбаси, кетчупи промислового виробництва.
Першу добу після пологів можна пити майже без обмежень (до 2-х літрів), їсти хочеться часто, тому бажано запастись легкозасвоюваною їжею, яка не викличе запорів у мами, але багато їсти не можна.
Хлібз висівками грубого помолу;
Гриби сушені– можна;сало – 20гр, риба (алергенна) річкова нежирних сортів, морська риба та ікра – у невеликій кількості з 6 міс, яйця (перепелині і курячі) – жовтки можна з 1-го міс., а білок викликає алергію
Каші:вівсяна, ячнева, гречана, пшенична, пшоняна, рисова (але не часто щоб не викликала запорів), з не шліфованого рису.
Кисломолочні продукти:кефір 2.5-3.2%, творог 9-15%, йогурти без наповнювачей, сметана 15% – 1 ст.л., масло вершкове – 5-10гр, твердий сир з 4-міс. – 20гр.
Домашні кисломолочні продукти краще не вживати, вони мають великий відсоток жирності і погано перетравлюються незрілим шлунковокишечним трактом малюка (кал містить неперетравлені творожисті пластівці, здуття, кольки)
М’ясо: відварена домашня курка – з 1-го міс (інколи викликає алергію), кролик, яловичина (молода), нутрія, свинина – з 4-го міс.
Овочі: кабачки, цукіні,– без обмежень, спаржа, сельдерей, зелений горошок – новел.кількість, огірки свіжі – 2-3 см з 2-х міс, капуста тушкована чи варена – 1ст.л., з 3-х міс 1ст.л свіжої,картопля – варена, печена з шкіркою, з 2-х міс можна помірно смажену, морква – ½, буряк – алергологи не радять, але якщо не буде то того жодних висипів, можна спробувати невелику кількість в 1міс., помідори – алергенні, але можна спробувати в 5-6міс, перець – зелений і не раніше 6міс
Приправи:петрушка, кріп – у любому вигляді без обмежень, цибуля – тільки термічно оброблена, сира з 4-х міс, часник (надає молоку гіркоти), перець – не можна
Фрукти:яблука (2-3шт. зелених сортів можна їсти запеченими чи сирими, не перевищувати кількість щоб не викликати вздуття у малечі), банани – 1шт з 3-го дня, ківі – 1 шт з першого дня, лимон і лимонний сік у невеликій кількості можна з 1-го місяця.
Неможна: родзинки, чорнослив, курага, груші.
Можна пити узвар (різниця з компотом у тому що узвар не варять)
Солодощі: бісквіт (шарлотка: 4 яйця, 1ст.цукру, 1 ст. муки – збить міксером, вилити на порізані зелені яблука і запекти у духовці), сочники, галетне печиво, халва – 1ст.л. (сприяє лактації), гематоген – 1-2дольки. Мед – алергенний
Соки:яблучний, грушевий – з 2-х міс
виноградний, томатний – не можна
Для лактації пити воду не газовану бутильовану, зелений класичний чай і яблучний сік 1:2 розбавлений водою.
У 3 міс перша «перестройка» дитячого організму і мама може включати більше продуктів у своє харчування: вводимо незначну кількість 1-го продукту і чекаємо 24 год (реакція може з’явитись через 9-36год) інший продукт, чи більшу кількість продукту що вводили, можна спробувати через 3 дні. Продукт що з’їла мама поступає у молоко через 9год.
У період з 4-6 міс шлукновокишечний тракт дитинки переналаштовується, до того у організмі в основному містились тільки ті ферменти що переробляли лактозу.
Трішки прикладів вище не згаданих можливих блюд:
Вівсянка з тертим яблуком, печене яблуко з творогом, омлет, супи не на бульйоні (ті що варяться без кісток і зливається 1-а вода з м’яса), можна спробувати (якщо дуже хочеться) гороховий суп, але треба горох гарно вимочити і зливати воду з нього з 3-х кип’ятінь (кипіть мусить по 2-3хв).
Плов з яловичиною, гречана каша тушкована з яловичиною, голубці (відповідно з яловичиною тушковані у сметані без додавання томату), тушкована картопля з яловичиною і грибочками, печінка відварена чи смажена, печінковий паштет (відварена печінка, жарена з морквою цибулька, яєчні жовтки, вершкове масло), битки, котлети парові чи жарені пельмені (звичайно все готується з яловичиною), вареники, млинці, сирники. Смачно виходить салат: пів пучка петрушки, можна також додати кріп з 1 ст.л. сметани і посолити ))).
Состояние кожи малыша и кишечника – зеркало питания матери!
Полностью исключить: консервы, консерванты, уксус, лимонная кислота, копчености, колбасы, кетчупы промышленного производства.
Первые сутки после родов можно пить почти без ограничений (до 2-х литров), кушать хочется часто, поэтому желательно запастись легкоусвояемый пищей, которая не вызовет запоров у мамы, но много есть нельзя.
Хлибз отрубями грубого помола;
Грибы сушеные – можно; сало – 20гр, рыба (аллергенное) речная нежирных сортов, морская рыба и икра – в небольшом количестве с 6 мес, яйца (перепелиные и куриные) – желтки можно с 1-го мес, а белок вызывает аллергию
Каши: овсяная, ячневая, гречневая, пшеничная, пшенная, рисовая (но не часто чтобы не вызывала запоров), с не шлифованного риса.
Кисломолочные продукты: кефир 2.5-3.2%, творог 9-15%, йогурты без наполнителей, сметана 15% – 1 ст.л., масло сливочное – 5-10гр, твердый сыр с 4-мес. – 20гр.
Домашние кисломолочные продукты лучше не употреблять, они имеют большой процент жирности и плохо перевариваются незрелым шлунковокишечним трактом малыша (помет содержит непереваренные творожисти хлопья, вздутие, колики)
Мясо: отварная домашняя курица – с 1-го мес (иногда вызывает аллергию), кролик, говядина (молодая), нутрия, свинина – с 4-го мес.
Овощи: кабачки, цуккини, – без ограничений, спаржа, Сельдерей, зеленый горошек – новел.килькисть, огурцы свежие – 2-3 см с 2-х мест, капуста тушеная или вареная – 1ст.л. с 3-х мес 1ст ложки свежей, картофель – вареная, печеная с кожурой, с 2-х мест можно умеренно жареный, морковь – ½, свекла – аллергологи не советуют, но если не будет такой степени никаких высыпаний, можно попробовать небольшое количество в 1мес, помидоры – аллергенные, но можно попробовать в 5-6 мес, перец – зеленый и не ранее 6 мес
Приправы: петрушка, укроп – в любом виде без ограничений, лук – только термически обработанная, сыра с 4-х мест, чеснок (предоставляет молоку горечи), перец – нельзя
Фрукты: яблоки (2-3шт. Зеленых сортов можно есть запеченными или сырыми, не превышать количество чтобы не вызывать вздутия у малышей), бананы – 1шт с 3-го дня, киви – 1 шт с первого дня, лимон и лимонный сок в небольшом количестве можно с 1-го месяца.
Нельзя: изюм, чернослив, курага, груши.
Можно пить компот (разница с компотом в том что компот не варят)
Сладости: бисквит (шарлотка: 4 яйца, 1ст.цукру, 1 ст. Муки – взбить миксером, вылить на порезанные зеленые яблоки и запечь в духовке), сочникы, галетным печенье, халва – 1ст.л. (Способствует лактации), гематоген – 1-2долькы. Мед – аллергенный
Соки: яблочный, грушевый – с 2-х мест
виноградный, томатный – нельзя
Для лактации пить воду не газированную бутилированную, зеленый классический чай и яблочный сок 1:2 разбавленный водой.
В 3 мес первая «перестройка» детского организма и мама может включать больше продуктов в свое питание: вводим незначительное количество 1-го продукта и ждем 24 ч (реакция может появиться через 9-36год) иной продукт или большее количество продукта вводившие , можно попробовать через 3 дня. Продукт что съела мама поступает в молоко через 9год.
В период с 4-6 мес шлукновокишечний тракт ребенка переналаштовуеться, ранее в организме в основном содержались только те ферменты что перерабатывали лактозу.
Немножко примеров выше не упомянутых возможных блюд:
Овсянка с тертым яблоком, печеное яблоко с творогом, омлет, супы не на бульоне (те что варятся без костей и сливается первая вода из мяса), можно попробовать (если очень хочется) гороховый суп, но надо горох хорошо вымочить и сливать воду из него с 3-х кипьятинь (кипеть должен по 2-3мин.
Плов с говядиной, гречневая каша тушеная с говядиной, голубцы (соответственно с говядиной тушеные в сметане без добавления томата), тушеная картошка с говядиной и грибами, печень отварная или жареная, печеночный паштет (отварная печень, жареная с морковью лук, яичные желтки, сливочное масло), биточки, котлеты паровые или жареные пельмени (обычно все готовится с говядиной, вареники, блины, сырники. Вкусно получается салат пол пучка петрушки, можно добавить укроп с 1 ст.л. сметаны и посолить))).